Een veelgestelde vraag is wat precies het verschil is tussen de autostoel Nania Maxim en de autostoel Nania Cosmo.

Beide autostoelen lijken erg veel op elkaar maar er zijn toch echt wat belangrijke verschillen die we graag hier verder toelichten.

Om te beginnen eerst een korte beschrijving van de beide autostoelen.

De autostoel Nania Maxim

Dit autostoeltje is een Groep 0/1 autostoel, geschikt voor kinderen met een gewicht 0 tot 18 KG. Je kindje zit in deze stoel vanaf geboorte tot ongeveer 4 jaar. Deze autostoel kan je zowel tegen de rijrichting in (tot max. 10 KG), en met de rijrichting mee in de auto plaatsen.

De autostoel Nania Cosmo

Dit is een Groep 0-1-2 autostoeltje, geschikt voor kinderne met een gewicht van 0 tot 25 KG. In deze autostoel kan het kindje al vanaf geboorte vervoerd worden tot uiterlijk ongeveer 5 jaar. Ook voor de Nania Cosmo geldt dat je deze zowel tegen de rijrichting in (tot max. 10 KG) als met de rijrichting mee in de auto kan plaatsen.
Update: Dit geldt niet voor alle modellen. De Nania Cosmo is ook als Groep 0/1 leverbaar. Met name de Luxe en Licentie uitvoeringen wordt als Groep 0/1 verkocht. 

De drie belangrijkste verschillen

  • De montage van de autostoel (met de rijrichting mee)
  • De zijwaartse bescherming die beide stoelen bieden
  • Het verschil in gewicht van het kind (gewichtsklasse)

Bovenstaande 3 punten lichten wij hieronder verder toe zodat het je na het lezen voor jezelf de juiste keuze kunt maken, bij het kopen van een van deze twee goedkope autostoelen.

Verschil in wijze van montage

Beide autostoelen worden in de auto gemonteerd met behulp van de 3-punts autogordel. Bij beide autostoelen is het mogelijk om de stoel eerst tegen de rijrichting in te monteren (van 0 tot 10 KG) en later de autostoel met de rijrichting mee te monteren (vanaf 9 KG).

Beide autostoelen worden op dezelfde wijze tegen de rijrichting in in de auto gemonteerd.

Indien je beide autostoelen met de rijrichting mee in de auto gaat monteren, dan is bij beide autostoelen de manier hoe de 3-punts autogordel loopt gelijk.

Nania Maxim autostoel

De Nania Maxim heeft geen geïntegreerde gordelklemmen. Deze autostoel wordt geleverd met een losse rode gordelklem. Deze is met een koordje aan de stoel bevestigd zodat je deze niet kwijtraakt en zodat je hem aan beide kanten van de stoel kan gebruiken. Het maakt dus niet uit of je de autostoel links of rechts op de achterbank plaatst.

Zodra de autostoel in de auto staat de 3-punts autogordel op de juiste wijze door de autostoel is geleid (zie ook de gebruiksaanwijzing), dan fixeer je met de rode gordelklem de 3-punts autogordel op het punt waar deze wordt vastgeklikt (zie onderstaande afbeelding).

Deze wijze werkt prima en is niet minder veilig dan de wijze waarop de Nania Cosmo wordt vast gezet. Een nadeel van dit systeem is dat – omdat de klem niet altijd zichtbaar op de juiste plaatst aanwezig is – men deze nog wel eens vergeet vast te maken.

Daarnaast is de oplossing om de klem aan het koordje aan de stoel te bevestigen ook niet ideaal. Deze kan – als deze los hangt – bijvoorbeeld tussen de autodeur komen en kapot gaan wanneer het portier van de auto gesloten wordt.

Nania Cosmo autostoel

Het autostoeltje Nania Cosmo heeft wel geïntegreerde gordelklemmen. Deze klem zit zowel aan de linker- als aan de rechterzijde van de autostoel. Door de positie van deze rode klemmen is het direct duidelijk waar de 3-punts autogordel langs moet lopen. De klikt eenvoudig de klemmen omhoog, geleid de autogordel op de juiste wijze langs de aangegeven punten op de autostoel, drukt de autostoel iets aan en klikt vervolgens de klemmen dicht. De stoel zit vervolgens stevig in de auto gemonteerd.

Verschil in zijwaartse bescherming

De zitting van het autostoel, zeg maar de schelp waar het kindje in zit, verschilt bij beide autostoelen.

Nania Maxim

De Nania Maxim biedt standaard zijwaartse bescherming. Dit betekent dat de zijkant van de zitting niet al te diep is en dus minder bescherming biedt bij een zijwaartse aanrijding. Een voordeel voor het kindje is wel dat zij eenvoudig door het raam naar buiten kunnen kijken tijdens de autorit.

Nania Cosmo

De Nania Cosmo biedt zeer goede zijwaartse bescherming. De schelp heeft diepe zijwangen die je kindje optimaal beschermen bij een zijwaartse aanrijding.

Gewichtsklassen

Bepaalde modellen van de Nania Cosmo zijn geschikt voor kinderen met een gewicht tot 25 KG.

Niet leeftijd of lengte maar gewicht van je kindje bepaald of deze autostoelen geschikt zijn voor je kindje. Het verschil is dat bepaalde modellen van de Nania Cosmo geschikt zijn om tot 25 KG te gebruiken en de Nania Maxim slechts tot 18 KG.

Nania Maxim gewichtsklasse

De Nania Maxim is een Groep 0 en Groep 1 autostoel in één. Dit betekent dat de stoel getest en goedgekeurd is voor kinderen met een gewicht van 0 tot 18 Kg.

Groep 0: gebruik de autostoel tegen de rijrichting in voor kindjes van 0 tot 10 Kg.

Groep 1: gebruik de autostoel met de rijrichting mee, voor kindjes vanaf 9 tot 18 Kg.

Nania Cosmo gewichtsklasse

De Nania Cosmo is een Groep 0 en Groep 1 en Groep 2 autostoel in één. Dit betekent dat de stoel getest en goedgekeurd is voor kinderen met een gewicht van 0 tot 25 Kg.

Groep 0: gebruik de autostoel tegen de rijrichting in voor kindjes van 0 tot 10 Kg.

Groep 1: gebruik de autostoel met de rijrichting mee, voor kindjes vanaf 9 tot 18 Kg.

Groep 2: gebruik de autostoel met de rijrichting mee, voor kindjes vanaf 15 tot 25 Kg.

Dat je de Nania Cosmo kan gebruiken totdat je kindje 25 Kg. Weegt kan in sommige gevallen erg handig zijn. Je kindje zit dan niet meer in het interne 5-punts tuigje. Deze dien je dus eerst zelf te verwijderen. Dit is redelijk eenvoudig zonder gebruik van gereedschap te doen (max. 2 min. werk).

Zit je kindje verder nog heerlijk in de autostoel maar is hij of zij te groot geworden om nog vast gemaakt te worden in het interne tuigje, dan zet je haar eenvoudig in de autostoel vast met behulp van de 3-punts autogordel. Hoe dit werkt kan je terug lezen in de gebruiksaanwijzing of door onderstaande instructiefilmpje te bekijken.

Dit is de ideale oplossing voor kinderen die nog veel in de auto slapen. Immers, de volgende autostoel die je kindje nodig zal hebben biedt niet meer die heerlijke ligstand.

Conclusie

De Nania Cosmo biedt net even wat extra’s die het dagelijks gebruik wat makkelijker maken en de stoel biedt betere zijwaarste bescerming voor je kindje. Zit je kindje lekker in de autostoel, dan kan ze wat langer in de Nania Cosmo vervoert worden dan in de Nania Maxim autostoel.

bron: autostoeltje.nl

Wij maken gebruik van cookies.
We slaan je voorkeuren op, houden statistieken bij (volledig anoniem) en gebruiken ze voor marketing doeleinden.
Door deze te accepteren ga je hier mee akkoord.

Chat openen
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?